Om OpenUp Invest

Hvem står bag OpenUp Invest? Hvad ligger bag?

Den korte version:

Pernille Svensson: Cand.polit, medlem af Repræsentantskabet i Dansk Aktionærforening, tidligere fund manager hos Dresdner Bank i Hongkong, Danske Invest og Nordea, chefanalytiker i Danske Capital’s Fund Selection, Vice President i Saxo Banks aktieafdeling, medlem af Team Global Cycling, bygherre og stifter af Center for Potentialeudvikling, der udbyder seminarer og workshops indenfor personlig udvikling, investering og cykling. Coach, psykoterapeut, mor, gårdejer, handywoman og idealist. Nu leder af OpenUp Invest, hvis mission er at bringe flere penge tilbage i de lommer, der tjener dem.

“Life can be pulled by goals just as surely as it can be pushed by drives.”

~Viktor E. Frankl

Den lange version:

Tja…dette må i sagens natur blive lidt personligt. Lidt om mig og lidt om dig. Om hvad jeg tror, jeg kan bidrage med, der kan berige dit økonomiske liv om ikke andet. Jeg interesserer mig for verden, vækst, investering, mennesker, cykling og psykologi. Blandt andet. Udover fysisk arbejde og synet af lange solnedgange. Jeg har altid kunne li’ at analysere. Forholde mig. Se bagved tingene. Opdage de usynlige og til tider utænkelige muligheder. Skabe helheder ud af stumper. Samle nok brikker i puslespillet til at se potentialet, før det udfolder sig – både når det gælder et andet menneske, en virksomhed eller verdenssituationen. Finde ud af, hvad der er på den anden side af lukkede døre og gribe det. Jeg har heldigvis med tiden fået selvindsigt nok til at indse, at mine ideer og forsyn ikke altid skal folde sig ud. I det mindste, når det gælder andre mennesker. Der er andre parametre end potentiale og vilje.  Motivation f.eks… og mening. Hver mand sin egen. Min er drevet af nysgerrighed.

Denne nysgerrighed har bragt mig vidt omkring med kompasset. Ikke altid ad den korteste vej. På et tidspunkt var jeg på vej til Nordpolen og endte i Himalaya. Senere tog jeg til Hongkong som fund manager for Dresdner Bank og endte med at køre jorden rundt. 800 dage gennem 75 lande på en sponseret BMW1100cc med opvarmede håndtag og en Bloomberg i topboksen. Den tungeste politimotorcykel, der nogensinde havde kørt jorden rundt. Kun en kvinde finder på at have 100 kg bagage, ikk? Dét mest cool, syntes jeg selv, var stereoanlægget: At læse lydbøger på landevejen på højtalere- eller via hjelmen. Eller drøne fra Ildlandet og 100okm op gennem den Argentinske pampas med salsa i øregangene. Vamos!

Jeg har set verden. Paven. Børn, der sniffede lim. Mødre, der trak. Fædre, der drak.  Mugabes 75 års fødselsdag. Bolivias president. Mandelas barnsdomsby. En aboriginal, der spillede didgeridoo. Og en række andre store personligheder, kendte som ukendte, i færd med at leve deres liv. For ikke at nævne de mest fantastiske udsigter over verdens helt ubegribelige natur. Jeg fik aldrig de kosmopolitiske briller af igen, selvom jeg ofte har måtte lade dem dugge af hensyn til mine omgivelser. Hvis jeg sad på en sten resten af mine dage ville den indre filmrulle på tværs af kloden række.

Den viden jeg samlede op, vil jeg gerne dele, så de næste mange årtiers baghjul fra vækstlandene ikke kommer bag på nogen. Verden er blevet en global landsby og intet hjørne af kloden er for irrelevant at følge med i. Selv ikke, ja især ikke, Afrika, der har gennemlevet mange tabte årtier før dette nu gryende økonomiske forår. Du har selv oplevet det, enten via stempler i det rødbedefarvede pas eller via de mange små og store skærme, vi omgiver os med døgnet rundt. Ligesom du har mærket Danmarks hastige fald fra velfærdstinderne. De fjerne landsbyer, gårsdagens brændpunkter bliver morgendagens vindere. Ikke uden jævnlige set-backs som i øjeblikket, men retningen er klar. Det er drivkraften andre steder på kloden, der sikrer dig din velfærd i pensionsalderen, hvis du opdager dem i tide. Jeg ville ønske for alle, at drage kloden rundt. Politikere især! Det er tilmed meget billigere end at blive hjemme… Eventyrlyst er ét af sporene i mit liv.

BLÅ STUE – venstre hjernes kampplads?

Et andet er min faste gang på blå stue, finanssektoren, gennem 25 år. Dén karriere, der gjorde det hele muligt. Det første skridt som nyudklækket student ind ad Sparinvests døre i 80’erne afgjorde min skæbne. ”Kan jeg mon…?”. Dernæst “hvem har det fedeste job?”. Direktøren var cand. polit. Så blev jeg cand.polit. Læste med Margrethe Vestager, Brian Mikkelsen og Naser Khadar. Pudsigt som vi politter kan blive til hvad som helst… alle steder i samfundet, ja alt fra bondekone til minister.

Ugen efter jeg afleverede hovedopgave, var jeg på forretningsrejse i HongKong. Det førte til et job Øst for Paradis. Efter et år blev jeg kåret som nr. 7 på top-20-listen over asiatiske fund managers i Asia Money Poll. Fire år efter, kort før Asienskrisen brød ud og et kort sekund før jeg selv blev til penge, var det, jeg sagde op og drog kloden rundt på min tohjulede BMW og besøgte virksomheder og landsbyer på fem kontinenter. For at finde lykken måske. Men nok mest for at finde tilbage til mig selv. Fire år i hotspot-Hongkong havde reduceret mit personlige liv til størrelsen af mit visitkort. Et år i Latinamerika bagefter ændrede på dét.

Det var dog først da jeg fik børn, at jeg opdagede den dybere mening med livet. Vi kan godt kalde det lidt af en omvej!

Tilbage i Danmark igen blev jeg ansat i Nordea som Global Emerging Market manager ult. 2004 og byggede en multifaktormodel med 600 tidsserier, der bragte fonden på førstepladsen i Danmark i 2005 med et afkast på 60%. Børnene var ét og tre år, da jeg startede. Mærkeligt at tænke på. Siden har jeg som chefanalytiker i Danske Capital valgt fonde til Danske’s platform med djævlens advokat-briller og som vice president i Saxo Bank’s aktieafdeling været med til at vise, at mange af de professionelle værktøjer, der indtil da kun var tilgængelige for os som professionelle fund managere nu også er tilgængelige for den private investor. Med global dækning og til uhørt lav pris. Saxo Bank byggede det simpelthen. Online-investering er kommet for at blive.

Jeg spår, at danskerne om fem år investerer i aktier online med samme naturlighed, som vi bruger netbank idag. Alt andet ville være underligt!

RØD STUE – højre hjernes legeplads?

En anden dør jeg har åbnet med knap så mange konkrete hestekræfter og overhalingsbaner, men ligeledes uendelige universer, er til det jeg kalder rød stue, der repræsenterer livets blødere sider og værdier…og helt andre mennesketyper end jeg stødte på i finanssektoren. Meget fascinerende dør at træde ind ad…og en kæmpe øjenåbner!

Efter mange år i blå stue blandt sortblanke sko og lynhjerner havde jeg brug for, at mine egne tæer blev solidt plantet i sort muld, så jeg valgte – sideløbende med fuldtidsjob i Nordea, Danske Capital og Saxo Bank – at blive ‘fra-skrot-til-godt’-gårdejer og tog først en 2-årig life coach uddannelse og siden den 4-årige psykoterapeutuddannelse. Sådan, I ved, med træsko, egen rødbedehøst, havetraktor og shetlandsponyer! Stiletter om dagen!

I finanssektoren er alle vindere…indtil vi ryger ud af det internpolitiske overhalingsspor og radarskærmen for at forsvinde fra jordens overflade. Ak og ve, den faldne leder i min branche, der ikke er klædt på til morgendagens frysegrader! Rå kost!

I coachmiljøet sidder derimod alle de, der har samlet ‘vinderne’ op fra bunden af afgrunden…eller sig selv – fra hændelser i livet, de ikke selv har bedt om. Eller som undertegnede, måske har. Fagre nye verden. Alle burde have ret til brancheskift mindst én gang i livet;-) Prøve både personligt og professionelt at gå fra ‘Good to Glory. Boom to Bust… then Dust!”  Så sårbart, så sundt…

Det betyder at jeg nu, med uegennyttig hjælp fra mine to børn, har papir på kompetencer i personlig udvikling, ikke kun aktie-udvikling. To sider af samme sag, økonomi og psykologi! Du troede måske det primært var nøgletal og grafer, der har skabt bundlinie.  Wrong! Det er reelt min interesse for at forstå mennesker og trends, jeg har brugt mest i mit professionelle liv som investor, da virksomheders succes jo intet andet er end et udslag af, hvor godt de dækker menneskelige behov kloden over og hvilke karaktertyper, der leder slagets gang i den rigtige retning. Den bedste investor bruger både højre og venstre hjernehalvdel. (Men sig det ikke til nogen;)

I dag bruger jeg disse psykologiske indsigter til at forvisse mig om, at de omlægninger og investeringsstrategier jeg foreslår dig, er i fuld overensstemmelse med din personlighed og psyke, ikke min egen. Det bliver dén investeringstilgang, der passer bedst til dig i forhold til den måde, du i øvrigt griber livet, jeg gerne vil hjælpe dig med at finde frem, uden de fælder, der typisk følger. Hver mennesketype, sine styrker og fælder, der afslører sig med lynende klarhed i investeringsbeslutninger. Mere skræddersyet bliver det ikke. Det er nemlig et langt stykke hen ad vejen ligegyldigt, hvilken investeringsfilosofi du har, så længe du ikke afviger fra den. Og det er hér psykologien kommer ind. For det er menneskeligt at blive påvirket af eget held eller uheld i markederne. Jeg hjælper dig med at holde fast i din strategi eller at udvikle én, der passer til dine grundvilkår og psyke. Så hvis du ved, hvad du vil bruge en årsløn eller månedsløn ekstra til, kan jeg nok vise dig en rute dertil.

Man kan ikke spå især ikke om fremtiden, men

Jeg håber, at jeg en dag kan blive en vis, gammel 85-årig og sige til de unge: ”Vent ikke på mulighederne. Skab dem. Tag ikke jobbet. Skab jobbet. Lyt ikke til de 85-årige. Lyt til dig selv. Og tag alligevel lidt af deres bagage med dig på rejsen. Særlig dén om, at det ikke er hvad der sker med dig, men hvordan du håndterer det der sker med dig, det handler om. Meningen med livet opstår i mellemrummene. Når du kigger op og oplever taknemmelighed. Don’t let small things get in the way. Det ER næsten altid små ting, når du kigger tilbage. Tænk stort og sæt turbo bag din indsats. Så vil du altid opleve at overgå dig selv. Det gælder desværre også den negative spiral. Så sørg for at det er optimisme og begejstring, der fylder. Omgiv dig med positive mennesker. Danmarks fremtid afhænger af dit engagement. Af dig. Din lykke derimod afhænger af, at du fastholder nysgerrigheden på din personlige opdagelsesrejse og veksler mellem aktion og reflektion hver eneste dag.”

Heldigvis er jeg ikke 85 og har ikke ret til den slags lommefilosofiske selvfede overleveringer. Og det er også langt mere interessant at følge de unges eksplosive mentale kraft og iagttage, hvordan de omsætter summen af al viden frem til i dag til nye levemåder i morgen.

Nu om dage har jeg selv skiftet gashåndtaget på den tohjulede ud med det mere økoneutrale klik-gear. Gået fra puls 80 til puls 180 i virkeligheden med en bedre formkurve end da jeg var 35! Jeg er så heldig at være medlem af Team Global Cycling på 7. år, som er på vej jorden rundt – én uge om året. I år, 2013, var det: Barcelona-Bilbao over Pyrenæerne, 16.000+ højdemeter i den mest fantastiske frodige natur, hvor alle husdyr gik frit i bjergene med bjælder på. Hvem der bare levede et liv med en bjælde på i Pyrenæerne…

“Twenty years from now you will be more disappointed

by the things that you didn’t do

than by the ones you did do.

So throw off the bowlines.

Sail away from the safe harbor.

Catch the trade winds in your sails.

Explore. Dream. Discover.”

~Mark Twain

Kontakt OpenUp Invest

Dit navn (skal udfyldes)

Din e-mail (skal udfyldes)

Emne

Din besked