PRESSEN om din pension – om skjulte gebyrer, luksusliv og millioner du frivilligt giver afkald på
Læs hér hvad pressen har skrevet om dine pensionsvilkår gennem det seneste år. Om hvordan det kan koste dig en million, om skjulte gebyrer og hemmelige luksusliv.
Bankens pensionanbefaling kan koste dig en million kroner
»Hvis bankerne viser, at det koster 50.000 kroner i omkostninger, og at en stor del af pengene går til banken, uden at det kommer kunden til gavn, ville folk jo reagere på det. Så det gør de ikke«, siger pensionsekspert Jørgen Svendsen fra Olympic Pension.
”Topscoreren med gebyrer er Danica, hvor en ganske almindelig pensionsordning med ydelsesgaranti koster 8.759 kroner i gebyrer, men det er blot gebyrer for 1.233 kroner, som kunden umiddelbart kan se på sin pensionsoversigt.”
”For eksempel skal bankansatte betale 6 procent i administrationsgebyr i Finanssektorens Pensionskasse, mens læger slipper med 1,3 procent”
”Langt dyrere er det for pensionskunden, hvis pensionskassen er elendig til at skaffe et ordentligt indkast. Forskellene mellem de dygtige og udygtige er så stor, at det nemt kan koste en lille million i mistede pensionspenge at være i den dårligste ordning.”
Kunderne bliver flået af tårnhøje omkostninger, når de opretter en pensionsordning hos de mere end 100 lokale pengeinstitutter, som står bag selskabet Letpension. Ifølge en ny analyse fra det finansielle og uafhængige rådgivningsfirma Bedstpension kommer kunderne til at betale årlige ekstraomkostninger på næsten 10.000 kr., hvis de har pensionsopsparingen i banken i stedet for i et pensionsselskab.
Nordea opkræver 7,5 procent af præmien i omkostninger, mens SamPension blot opkræver 2,5 procent. For en 40-årig kunde, der har 400.000 kroner opsparet i forvejen og indbetaler 40.000 kroner om året, vil kunden have 452.388 kroner mere på kontoen i SamPension som 67-årig. Det er særligt Nordeas såkaldte driftsherretillæg på ca. 0,5 procent, der er fordyrende, oplyser aktuar Jørgen Svendsen.
Opgørelsen fra BEDSTpension viser over seks år en forskel på 146.067 kr. i det endelige resultat i den gruppe af produkter, hvor kunderne har valgt høj risiko. Skandias Match 6 giver det højeste afkast, mens Nordea Liv – Link Aktiv Høj risiko gav det laveste ud fra et depot på en halv million kr. og en årlig indbetaling på 50.000 kr. BEDSTpension konkuderer, at Nordea-kunden skulle indbetale 20.660 kr. mere om året for at opnå den samme formue som Skandia-kunden
“Der er adskillige procents forskel i afkast ved den samme risiko i de forskellige selskaber. Set over en lang periode kan det for den enkelte opsparer jo blive til mange hundredetusinde kroner,” siger manden bag rapporten Jesper Kirstein til Børsen.
Mest markant er det blandt danskere med en indkomst på over 700.000 kr., der bor i og omkring København. Her er det lidt mere end hver femte, som gerne selv vil disponere over deres opsparing. Gennemsnittet for hele landet er 14,3 pct., når det gælder gruppen med de høje indkomster.
Finanskrisen ændrede styrkeforholdet mellem pensionskæmperne
En stor del af forklaringen er, at PFA de seneste fem år har haft bedre afkast og dermed fået aktiverne til at yngle bedre. I tabel 2 er opgjort afkastene på hovedformuen, som er investeret i gennemsnitsrentepensioner, hvor PFA har fået 2,1 procent mere i afkast årligt gennem de seneste fem år.Både PFA og Danica har de seneste fem år løbende kunnet reducere de faste driftsomkostninger, og i 2012 kostede det i PFA 876 kr., mens Danica brugte 1.135 kr. i drift pr. pensionskunde. Årets driftsomkostninger i PFA svarer til fire procent af kundernes indbetaling mod 4,5 procent i Danica Pension.
For personer, som tjener eksempelvis 450.000 kr. om året, er det spørgsmålet, om det overhovedet kan betale sig at spare op til pension, viser beregninger som Carnegie Private Banking har lavet for Berlingske Business.
”Fænomenet er omfattende. Sidste år blev det gjort op, at der alene i PFA og Danica Pension står 110 milliarder kroner i de såkaldte fripolicer, som danske kunder har optjent men nu er stoppet med at betale ind på og i mange tilfælde helt har glemt eksisterer.”
”Det kommer til at koste en typisk dansk pensionsopsparer omkring 12.000 kroner om året, hvis Socialdemokraterne og SF får indført en ny skat på handel med aktier.”
En gift eller samlevende folkepensionist med en pensionsformue på 3 mio. kr. og ingen særlig for formue ved siden af står til at miste 30.000 kroner i offentlig pension. For at kompensere for det beløb skal man øge sin opsparing med 36.200 kr. Det svarer ifølge beregningerne til en ekstra indbetaling på 100 kr. om måneden i 30 år.
Som pædagogmedhjælper på et dansk fritidshjem sparer han op til pensionen via PenSam. Et pensionsselskab, som yder lån til regimet i Den Demokratiske Republik Congo det selv samme land, som Lievin Tshiembe er flygtet fra.
Emerging markets account for around half of global economic output but, given the continued process of deleveraging across the rich world, the IMF expects them to contribute over 80% of world GDP growth in 2012.