At være god til at investere bevæger sig i krydsfeltet mellem videnskab og kunst, fornuft og intuition, held og uheld, visdom og lykkelig uvidenhed, vanemønstre og den helt utænkelige begivenhed, massepsykologi og kaosteori. Når det altså ikke lige handler om perioder med ’lemminge-effekt’, hvor markedet fortsætter i én retning langt ud over det rationelle, fordi alle følger slipstrømmen. Eller disse perioders ligeså bratte afslutning i top eller bund, hvor ’én mønsterbryder er nok’ til at ændre verdensbilledet fuldstændig. Det sidste kort, der vælter korthuset.
I bogen “The Big Short” af Michael Lewis kan du få et indtryk af, hvor få hænder (eller hjerner) i toppen af finanssektoren i USA, der stod bag den seneste finanskrise, som spyede sin vulkaniske aske ud over erhvervs- og menneskeliv kloden over i årevis efter, at CDO-boblen* sprang. Kun en enkelt superintelligent investor med Asperger-syndromet* valgte at læse de hundredevis af siders prospekter med detaljer på, hvordan de strukturerede husgælds-produkter var sammensat. Han var derfor en af de få, der kunne gennemskue, hvilken gang l…, der lå bag og boblens senere uundgåelighed. Det kan måske lære os at passe langt bedre på mennesker med særlige evner istedet for at ekskludere anderledes tænkende fra erhvervslivet. Virksomheder vokser ikke af homogenitet, men genialitet. Som en kendt Gates engang sagde: “
Pas godt på nørden. Han bli’r din chef i morgen”.
~Bill Gates
Der findes en anden vej
Inden du bliver skræmt af nørder og finansbobler, så vid, at investering handler om sund fornuft, ikke gambling eller autistisk hjernekapacitet. Om jeg skal lære dig op til selv at investere eller være din sparringspartnere på et tættere plan kan tiden jo vise. Det afhænger også af, hvor meget tid du har mulighed for at sætte af til det og hvor meget du reelt ønsker at have med det at gøre, når du ved noget mere. Det er meget personafhængigt.
Hvad udtrykker aktiemarkedet?
Aktiemarkedet fortæller, hvor verden er på vej hen. Økonomiske nøgletal derimod fortæller, hvor verden lige har været. Af alle makroøkonomiske indikatorer er aktiemarkedet dét barometer, der først forudser, hvor verden er på vej hen. Børsindeksene udgør summen af, hvor godt det går virksomhederne rundt om på kloden og dermed de ansatte, forbrugerne, dig. Du kunne også starte lige omvendt. Hvad efterspørger du i dit liv – sammen med mange andre? Kan du svare på dét, er du allerede på vej til at blive investor. Så ved du nemlig hvilke produkter, der bliver storsællerter. Dernæst skal du bare finde de virksomheder, der producerer dem… Blandt mange fællestræk hos ekstraordinært succesfulde virksomheder hører ledelsens evne til at tænke stort. Uden ambitiøse mål er der ikke en Kinamands chance for succes. Eller som en historisk figur, der som barn var dårlig og utilbens i skolen, siden udtrykte:
“It is no use saying, ‘We are doing our best.’ You have got to succeed in doing what is necessary.”
~Winston Churchill
Hvilken investeringstilgang?
Vil du have den gode eller dårlige nyhed først?
Okay så. Den dårlige nyhed er, at der ikke findes én investeringsformel, der virker på alle tidspunkter. Det kommer næppe bag på dig. Heller ikke nok så gennemtænkte computer-genererede investeringsmodeller, der integrerer og vægter seneste nye trendskift og værdiansættelser på de underliggende aktiver, vil virke under enhver verdensøkonomisk virkelighed. Desværre. Eller snarere, heldigvis! For det er dér, du kommer ind i billedet.
Den gode nyhed er nemlig, at nogle investeringsprincipper betaler sig bedre end andre, og at det knytter sig tættere på den menneskelige psyke, end du måske umiddelbart tror. Er du god til at læse mennesker, vil du også være god til at ’læse’ et aktiemarked. Hvad vil folk have i deres liv og hvad vil de ikke?! Det behøver ikke at være mere kompliceret.
Når det gælder investeringsstrategi er det eneste, der virker til alle tider, at du er konsistent i din måde at investere på og ikke skifter strategi, som vinden blæser. Da jeg arbejdede indenfor Fund Selection, hvor opgaven bestod i at udvælge de bedste fonde fra hele kloden indenfor de enkelte geografiske eller produktmæssige investeringsområder (efter en meget stringent og længerevarende udvælgelsesproces, der mest af alt mindede om talbaseret headhunting), stødte vi i teamet på dusinvis, ja hundredevis af forskellige investeringstilgange, der alle virkede i en given periode…og som kunne brydes ned i lige så mange kategorier, som der findes psykoterapeutiske døre ind til den menneskelige psyke.
Fællestrækkene for de bedste 5 fonde i hver kategori var, at der ikke var noget fællestræk…andet end disciplin omkring investeringsfilosofien. Konsistens skaber resultater.
“It is not best that we should all think alike; it is a difference of opinion that makes horse races”
~Mark Twain
Investortype
Det er vigtigt, at du er tro mod din egen personlighedstype. Det nytter ikke, at du investerer i momentum-aktier og agerer Sælger Helge med de brede fælge, hvis du i virkeligheden sover bedst om natten med stabile aktier, der betaler højt udbytte og skal bruge din opsparing om lidt. Det er heller ikke smart at investere i lange obligationer, hvis du er 35, arbejder i en IT-startup og er vant til at rejse og træffe beslutninger uden at vide ALT, før du handler. Så er vækstaktier måske mere dig. Det er i princippet ligegyldigt, om du er såkaldt value investor, vækst investor, GARP-investor, momentum-investor eller noget helt fjerde. Bare du ikke vakler i din strategi, når aktiekurserne gør.
Det er – noget forenklet – hvad du skal vide, før du går i lære som aktieinvestor.
“The secret of getting ahead is getting started”
~Mark Twain
Bare sørg for, når du har nået dine formueforventninger, ikke at skifte personlighed til denne investortype;-):